Eveline Bijlsma

Leeftijd: 48

Huidig Beroep: Zorgprofessional 

Relatie: Getrouwd, twee studerende kinderen

Schets (kern)talenten: Creatief, empathisch, ondernemend, oplossingsgericht

Situatie

Eveline is een vrouw van eind 40 en ze werkt in de zorg. Ze begeleidt kinderen en hun ouders langdurig na een medische ingreep. In haar werkomgeving gebeurde een hoop. Ze zag de manier waarop ze met de gezinnen werkte in de knel komen. En daar werd ze boos en verdrietig over. Ook de sfeer op de afdeling vond ze inmiddels afschuwelijk. Ze ontwikkelde gezondheidsklachten. En dat was iets dat ze echt niet wilde! Ze was al verschillende keren bij de huisarts geweest.

Werkwijze

We zijn gestart met de KernTalentenAnalyse. Het bleek dat haar functie heel goed bij haar paste, daar kon ze echt haar ei in kwijt. Maar de werksfeer was minder leuk dan deze altijd geweest was en daar was ze erg gevoelig voor. Samen hebben we gekeken hoe ze ervoor kon zorgen dat deze sfeer – voor de korte termijn – minder vat op haar kreeg. Dat hielp om het daar vol te houden.

Resultaten

Ze besloot te blijven tot ze iets anders heeft. Want de functie ontwikkelt zich op een manier die niet past bij haar visie. Ze heeft een inventarisatie gemaakt van werk dat goed bij haar past en wat ze leuk vindt om te doen. Ze is niet bang om iets nieuws aan te pakken. Ondernemen vindt ze leuk. Ze voert gesprekken, spreekt ondernemers en leert op deze manier ontdekken welke andere delen van de zorg ze leuk vindt.  

Ze is iemand die altijd intuïtief weet hoe ze in mensen iets aan kan spreken, zodat ze verder komen en nadenken over wat nodig is voor hun welbevinden, voor hun autonomie, hun eigen verantwoordelijkheid. Dat komt omdat ze oprechte aandacht aan mensen besteedt, een goede band met hen heeft en creatief is. Ze heeft een duidelijke visie op de zorg die ze wil verlenen: ze wil de mensen die zij begeleidt helpen om zelfstandig te worden (of te blijven). Haar zorgen is gericht op het verder brengen van haar cliënten, op het ontwikkelen of behouden van hun zelfstandigheid. Ze wil oplossingsgericht werken. 

 

Toen Eveline dit alles duidelijk voor ogen zag, vond ze het genoeg. Ze kon en wilde zelfstandig verder en vertrouwt op haar eigen mogelijkheden. 

Wat vindt ze zelf van ons coach traject? 

“Wat het traject kost maakt me niets uit! Niets is belangrijker dan mijn gezondheid’, zei ik tegen Marianne toen ik haar belde.  Ik was boos, verdrietig en terneergeslagen. Ik zat ook in de slachtofferrol: ‘Kijk eens, wat ze me hebben aangedaan?’ Het rapport las ik op de camping en ik mailde haar: ik heb zojuist het rapport gelezen. Ik heb hier een potje zitten janken omdat het zo herkenbaar is. Wat uitgebreid en verhelderend. 

Ik begon te begrijpen waarom ik me alles zo aantrok, welke invloed dit op mijn gezondheid had en hoe ik er anders mee om kon gaan. Ik geniet nu van de weg die ik aan het gaan ben. Door de vragen die Marianne stelde, en doordat ze zo goed luisterde, kon ik nadenken en het negatieve loslaten. Na ieder gesprek kwam ik dichterbij wat ik zelf wilde en kreeg ik weer het gevoel dat ik het zelf kon. Ze heeft me op een zoektocht gezet, waardoor ik veel breder ben gaan kijken. Ze was iedere keer zo positief. Ik was in gedachten in kringetjes aan het ronddraaien. Zij zette als het ware een laddertje tegen de muur waardoor ik iedere keer weer een stukje verder omhoog kon klimmen en het licht weer ging zien.”

Aantekening: deze casus is volledig waarheidsgetrouw beschreven. Desalniettemin bescherm ik graag de identiteit van mijn cliënten. Ik wil graag dat iedereen zich helemaal veilig voelt bij mij, om zo toe te werken naar het beste resultaat. De naam én de foto zijn daarom niet echt.