Jonas Thijssen

Leeftijd: 42

Huidig Beroep: Financieel Manager 

Relatie: Getrouwd, twee jonge kinderen

Schets (kern)talenten: Sensitief, analytisch, strategisch denker

Situatie

Jonas, een man van 42 jaar, had ernstige gezondheidsklachten. Hij was aan het eind van zijn Latijn. Hij heeft een jong gezin en door omstandigheden werden er extra zorgtaken van hem gevraagd. Zijn baan past bij hem. De meeste taken geven hem energie. Toch had hij ernstige burn-out klachten.

Wat was de oorzaak? 

Werkwijze

Al snel bleek dat de manier waarop hij werk aanpakte, de lange werkweek én de extra zorgtaken hem hadden uitgeput. De aanpak van zijn werk was te herleiden naar zijn kindertijd. Hoe hij met de thuissituatie omging, zo ging hij ook met zijn werk om. Deze werkwijze (“ik haal een dikke voldoende, dan kan niemand zeuren”) was niet effectief en kostte hem teveel tijd en energie. Hij maakte lange werkweken en nam geen tijd voor herstel. En die werkweken werden nog langer in periodes van grote werkdrukte. De extra zorgtaken voerde hij met liefde uit, maar die kostten hem wel veel energie. Vroeger was hij regelmatig samen met vrienden. Nu sloeg hij vaak over. Terwijl dit heel belangrijk voor hem was. Hij nam geen tijd om alle prikkels die hij in de loop van de dag opdeed, goed te verwerken. Wat hij wel nodig heeft.

Resultaten

Hij is aan de slag gegaan om te kijken welke maatregelen hij kon nemen om een betere balans te krijgen in zijn leven. Nu plant hij bijvoorbeeld wel vrije tijd voor zichzelf in, om te relaxen. Nu hij weet dat dit heel belangrijk voor hem is, doet hij dit zonder schuldgevoel.

Wat vindt hij zelf van ons coach traject? 

“Toen ik bij Marianne kwam lag ik goed in de kreukels. Anderhalf uur concentreren was al te veel. Niks ging. We hebben goede gesprekken gehad. Ze vroeg door op dingen die voor mij vanzelfsprekend waren en dan blijkt het toch niet zo te zijn. Nooit gedacht dat gedrag wat voor mij zo vanzelfsprekend was als kind, dat dat zo’n groot onderdeel van mijn leven was. De KernTalentenAnalyse is een mooie methodiek.

Bij mij lagen de dingen genuanceerd. Marianne wist boven water te halen wat er allemaal samen voor zorgde dat ik in een burn-out terecht kwam. Ik ben toen zelf gaan puzzelen wat ik allemaal kon gaan doen om minder energie kwijt te zijn. Ik probeer nu bijvoorbeeld bewust tijd voor mezelf vrij te houden om wat te relaxen. Ik neem nu af en toe een dagje vrij. Nu ik weet waarom dit zo belangrijk voor mij is, kan ik dit zonder enig schuldgevoel doen. Ik kan nu weer veel meer werk aan.”

Aantekening: deze casus is volledig waarheidsgetrouw beschreven. Desalniettemin bescherm ik graag de identiteit van mijn cliënten. Ik wil graag dat iedereen zich helemaal veilig voelt bij mij, om zo toe te werken naar het beste resultaat. De naam én de foto zijn daarom niet echt.