Julia Nowak

Leeftijd: 33

Huidig Beroep: Teamleider schoonmaakploeg in een industriële bakkerij

Relatie: Samenwonend

Kerntalenten: Trouble-shooter/probleemoplosser, empathisch, sociaal, kartrekker, strategisch, graag informatie overdragen, flexibel

Situatie

Julia, een jonge vrouw van begin 30, kampte met een probleem; ze had moeite met ‘nee’ zeggen. Als iemand in haar team een probleem had, loste zij dat op. Te laat met aanvragen van verlof? Geen probleem, Julia werkte wel wat langer. Eerder naar huis? Ook geen probleem. Weglopen in plaats van het gesprek aangaan? Ook dat gebeurde regelmatig en leverde Julia veel stress op. Door haar bereidheid om alles voor een ander op te lossen, ging ze er zelf aan onderdoor. Eigenlijk werd er voortdurend misbruik van haar gemaakt. Ze was doodmoe en voelde zich heel erg onzeker. Voor allerlei kleine dingen had ze hulp nodig van Suzanne, de HR-adviseur. De HR-afdeling benaderde mij met de vraag of ik kon helpen.

Resultaten

We gingen aan de slag. Toen ze haar KernTalenten leerde kennen, zag ze het patroon waarin ze beland was. Als je het doorhebt, kun je er ook naartoe werken dit patroon te doorbreken. Ze stelde haar coachdoel op: ‘hoe kan ik fijn met mensen omgaan als teamleider, zonder dat er misbruik van mij wordt gemaakt?’.

Ondertussen kwam er ook hulp vanuit de organisatie. Ze kreeg een nieuwe leidinggevende die haar tijdens haar werk hielp om grenzen te stellen. Julia leerde snel. Ze sprak ook uit dat ze graag verder wilde leren en de ambitie heeft om mensen te helpen, bijvoorbeeld als GGZ-verpleegkundige. Ze is afkomstig uit Polen en heeft tijdens ons traject haar Poolse diploma’s laten waarderen. Ze moet de Nederlandse taal nog iets beter onder de knie krijgen, maar er zijn zeker mogelijkheden. Ze durft er nu in te geloven dat een vervolgstudie mogelijk is voor haar. Haar werkgever ondersteunt dit idee. Ze zien potentie in haar.

 

Wat vinden Julia en de organisatie van ons coachtraject?

Samen met Suzanne, de HR-adviseur heb ik het begeleidingstraject geëvalueerd. Julia vertelde: 

“Ik zal mijn leven lang niet vergeten wat Marianne voor mij heeft gedaan. Ik heb ‘nee’ leren zeggen en geleerd duidelijk te maken aan mijn team wat ik van ze verwacht. Ik voel me soms nog twijfelachtig, maar tegelijkertijd voel ik me ook veel sterker. Ik voel meer rust van binnen. Als mensen in mijn team kritisch zijn, vat ik dit niet persoonlijk op. Mijn communicatie is beter geworden. Ik luister beter en tegelijkertijd geef ik duidelijk aan wat ik en de organisatie van mijn teamleden verwachten. Ik ben reflectiever geworden. Ik kan terugkijken op een situatie en daarvan leren. Ik wil blijven leren en reflecteren. Ik heb ook geleerd om hulp te vragen en niet alles alleen te hoeven doen.”

Suzanne merkt ook het verschil: “Julia, je bent veel krachtiger en zelfverzekerder. Je had vaak kleine vragen voor ons, die je nu zelf oplost. We zien een zelfverzekerde houding en ook in wat je zegt straal je meer zelfvertrouwen uit. Wij zien een positieve beweging.”

Aantekening: deze casus is volledig waarheidsgetrouw beschreven. Desalniettemin bescherm ik graag de identiteit van mijn cliënten. Ik wil graag dat iedereen zich helemaal veilig voelt bij mij, om zo toe te werken naar het beste resultaat. De naam én de foto zijn daarom niet echt.