Tom van den Beucken
Leeftijd: 30
Huidig Beroep: Hoofd financiele administratie
Relatie: Alleenstaand
Kerntalenten: Creatief (o.a. voor het oplossen van complexe problemen), organisatorisch, strategisch, sociaal, competitief, ondernemend, nieuwsgierig.
Situatie
De 30-jarige Tom werkte als hoofd van de financiële administratie van een handelsbedrijf. Toen hij mij voor het eerst belde, was voor hem duidelijk dat hij weg wilde bij zijn huidige werkgever. Hij was al zó ver uit balans dat hij futloos was. Hij vroeg zich af hoe lang hij het daar nog kon uithouden. Hij voelde zich vaak een zombie; hij ging naar zijn werk en deed de dingen die hij moest doen. In zijn vrije tijd sportte hij en probeerde zo veel en zo goed mogelijk te slapen, maar hij had geen energie om iets extra’s op te pakken. Alles ging op de automatische piloot. Hij werd niet meer uitgedaagd door zijn baan en leerde geen nieuwe dingen meer. Dat gaf hem het gevoel een ‘bore-out’ te hebben.
Voordat hij bij mij startte had hij twijfels. Hij had vragen over de investering, hij vroeg zich af of dit het waard was. Ook wist hij niet zeker of er een klik was, of het hem vooruit zou gaan helpen. Hij had zich al wel verdiept in de KernTalentenmethode. Hij had geen twijfels dat dit de start van een begeleidingstraject moest gaan worden, maar: “is Marianne degene die mij écht vooruit gaat helpen?”, vroeg hij zich af.
Resultaten
Tom: “De zorgen die ik vóór het begin van het traject had, waren in één keer weg. Ik vond het fijn om me op mezelf te richten: op wie ik ben, wat bij mij past, welke waarden voor mij belangrijk zijn en wat ik wil, wat mijn missie is. De aanpak van Marianne vond ik ook fijn. Soms was ik ongeduldig en wilde ik sneller, maar achteraf zie ik dat het tempo en de aanpak goed waren. Rustig de tijd krijgen om alles te verwerken, iedere keer een stapje verder. Eerst de basis op orde krijgen en dan pas gaan kijken welke vacatures bij mij passen. Dit zorgde er ook voor dat ik meer zelfvertrouwen kreeg. Toen ik mijn rapport las over mijn KernTalenten, geloofde ik als het ware niet dat ik dat was, dat ik die potentie in me had. Maar toen we vervolgens gingen werken aan mijn profiel, mijn CV, voelde ik dat dit helemaal klopte met wie ik ben.
Het solliciteren ging hierdoor vanzelf. Ik wist goed wat ik wilde. Tijdens de gesprekken heb ik aangegeven dat ik me snel verveelde, dit sprak mijn nieuwe werkgever aan. Wat ik ook geleerd heb is dat als je jezelf openstelt, de ander dat ook doet. Ik heb nu duidelijk aangegeven wat mijn behoeftes zijn, nu durfde ik dat. Zonder deze begeleiding had ik dat niet durven zeggen. Het laatste half jaar heb ik veel geleerd. Ik heb zelfvertrouwen gekregen en me op persoonlijk vlak sterk ontwikkeld. Daardoor sta ik steviger in mijn schoenen op mijn nieuwe plek. Ik durf mezelf te zijn, niet meer en niet minder. Dat voelt heel goed.”
“Wat opvalt aan de begeleiding van Marianne is dat ze de tijd voor je neemt. Ze vraagt altijd door wanneer dat nodig is en ze kan haar vragen zo formuleren dat ik begrijp wat ze bedoelt. Een gesprek wordt altijd goed afgerond. Ook tijdens het solliciteren kon ik bij haar terecht en kreeg ik genoeg handvatten. Ik heb geleerd dat voor mij praten een manier is om gedachten en gevoelens uit te drukken en te ordenen. Marianne hielp hier heel goed bij. Je móét nadenken bij haar. Daardoor heb ik mezelf beter leren verwoorden en is ook mijn communicatie verbeterd. Ik durf meer te zeggen over wat mij bezighoudt en hoe ik dingen zie. Ik ben me ook veel bewuster geworden van de keuzes die ik maak.
Ik heb veel bereikt: ik ga starten met een nieuwe opleiding, ik heb een nieuwe baan, ik heb veel meer zelfinzicht en heb er vertrouwen in dat ik mijn nieuwe baan ook aankan.
Er zijn problemen opgelost: ik heb duidelijke doelen voor mijn werk en studie en ik heb zin om weer naar school te gaan – wat ik me 5 jaar geleden niet kon voorstellen. Ik heb ook weer veel energie om dingen aan te pakken. We zijn weer gaan voetballen, wat ik nu ook weer écht leuk vind. Ik deed wel dingen, maar meer uit een gevoel van verplichting, om de ander te helpen. Nu voel ik van binnenuit dat ik het echt leuk vindt om iets te doen, te helpen of te sporten.”
Wat vindt Tom zelf van ons coachtraject?
Het betekent heel veel voor mij. Het heeft het voor mij mogelijk gemaakt om de laatste periode bij mijn huidige werkgever goed af te ronden. Ik kan het iedereen aanbevelen die niet precies weet wat hij wil, die niet zeker weet of hij op de juiste plek zit of welke kant hij op wil. Ook jongeren kan het veel brengen, bijvoorbeeld bij het kiezen van een studie. Je komt dan meteen op de goede plek terecht!
Ik weet dat veel mensen moeite hebben om te vragen naar hulp. Maar ik heb langzaam maar zeker geleerd dat hulp vragen niet verkeerd is, omdat je het in je eentje niet voor elkaar krijgt. Ik heb veel geleerd, grote stappen gezet. Ik voel dat ik bruis van energie en uit de startblokken wil schieten. We mogen weer!
Aantekening: deze casus is volledig waarheidsgetrouw beschreven. Tom heeft expliciet goedkeuring gegeven aan het verhaal, het plaatsen van zijn naam en zijn foto.