De 5 stappen die ervoor zorgen dat je een sterk team ontwikkelt……

De 5 stappen die ervoor zorgen dat je een sterk team ontwikkelt……

Als mensen werken vanuit hun kracht, dan komen de resultaten vanzelf….

Als teamleider heb je tenminste één zekerheid: als er 10 mensen in je team werken, heb je te maken met 10 verschillende individuen. Met dit team wil je doelen en resultaten halen. Het is fijn om dit te doen met mensen die houden van hun werk, die het leuk vinden om het werk te doen. Die zich hiervoor willen inzetten en graag hun competenties verder ontwikkelen, die willen leren en groeien als persoon en in hun werk.

Hoe zorg je er nu voor dat je deze individuen tot een sterk team ontwikkelt? Met name belicht ik het aspect van het inzetten van de kwaliteiten en talenten van teamleden. Vanzelfsprekend vraagt deze manier van je team ontwikkelen openheid en veiligheid.

1. Ken je mensen en zorg dat zij zichzelf goed leren kennen

Mensen die zichzelf goed kennen, weten welke potentie ze hebben om competenties te ontwikkelen, waar zij intrinsiek voor gemotiveerd zijn en wat hen energie geeft vanuit hun authentieke zelf. Als ze trouw zijn aan zichzelf, zullen ze ook met name op de vlakken waar hun grootste potentieel ligt hun competenties willen ontwikkelen. Dit geeft ze namelijk energie en plezier.

Een KernTalentenanalyse van iedere medewerker is een bijzonder precies instrument om deze behoeftes bij ieder teamlid te ontdekken, zonder je teamleden in een hokje te stoppen van een persoonlijkheidstest. De rijke schakering binnen één teamlid en tussen teamleden krijgt hiermee ‘kleur’. Voor jou als leidinggevende wordt duidelijk hoeveel potentieel er in jouw team besloten ligt. Je zal merken hoe vol de gereedschapskist van jouw team is. In dit artikel lees je meer over de KernTalentenmethode.

2. Check of je teamleden energie krijgen van de dingen die ze doen

Nadat jullie de KernTalenten van de individuele medewerkers in kaart hebben gebracht, is de volgende stap checken of zij energie zullen krijgen van de taken die zij doen. Iedereen kan dit voor zichzelf checken. Hiervoor heb ik dit artikel geschreven. Het is nóg leuker om deze oefening als team te doen en te ontdekken of iedereen met die dingen bezig is die energie geven en/ of waar competenties verder ontwikkeld kunnen worden. Wat is de conclusie?

3. Wees flexibel in je opvatting over taakpakketten

Vaak zijn er functieomschrijvingen opgesteld voor een medewerker, waarin de taken zijn beschreven. Hoe ga je hiermee om als leidinggevende? Als er teamleden zijn met dezelfde functieomschrijving, verwacht je precies hetzelfde van deze mensen? Het nadeel van deze manier van werken, is een spanningsveld tussen de verwachtingen en de individuele mogelijkheden/ capaciteiten van de medewerker. Het optimaal gebruiken hiervan komt klem te zitten. Durf je als leidinggevende hier flexibel mee om te gaan? Door het uitwisselen of verschuiven van taken, omdat de ene taak beter bij de een past en de andere taak beter bij de ander, kan heel veel gewonnen worden aan energie en werkplezier.

4. Zoek het schaap met 4 poten als nieuw teamlid

Heb je een nieuw teamlid nodig, dan weet je na voorgaande stappen veel beter welke specifieke capaciteiten die ene medewerker moet hebben. Het valt mij op hoe vaak er gezocht wordt naar ‘het schaap met de 5 poten’. Durf te kiezen!

5. Houd dit proces gaande

Medewerkers ontwikkelen zich en leren bij. Sommigen hebben sneller behoefte aan nieuwe uitdagingen dan anderen. Je doet er goed aan voorgaande stappen regelmatig te doorlopen om ervoor te zorgen dat je team in balans blijft. En ze te ondersteunen bij hun leerproces. Zo houden zij en jij lol in wat jullie doen!

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.