De KernTalenten methode: waarom dit een krachtig kader is van mijn traject

KernTalenten methode

Mensen komen bij mij met diverse vragen en klachten. Een aantal is aan het eind van zijn of haar latijn en heeft zich ziek moeten melden. Anderen hebben klachten of symptomen die in de richting gaan van langdurende stress, overspannenheid of een beginnende burn-out. Zij realiseren zich dat het belangrijk is om nú stappen te zetten, voordat ze langdurig ziek worden. 

In andere situaties voelen mensen dat het nodig is om een stap te zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. Zij willen praktisch aan de slag en willen hierbij ondersteuning: het werk dat ze nu doen maakt ze gewoonweg niet gelukkig of geeft ze het gevoel dat ze niet alles uit zichzelf halen. Omdat ik de persoon in kwestie altijd centraal stel in mijn traject, start het begeleidingstraject altijd met de KernTalenten methode. 

In dit artikel leg ik je uit hoe deze methodiek eruit ziet en waarom het zo’n ontzettend belangrijke en leuke start is om weer ‘goed in je vel’ te komen. 

“Omdat ik de persoon in kwestie altijd centraal stel in mijn traject, start het begeleidingstraject altijd met de KernTalenten methode.”

1. Wat is de KernTalenten methode?

De KernTalenten methode brengt jou terug naar jouw kindertijd. Je gaat een ‘KernTalenten vragenlijst’ invullen die gaat over wat jij leuk vond om te doen als kind. Je gaat terug naar jouw kindertijd en stelt je deze levendig voor. Waar genoot je van? Waar speelde jij graag mee? Hoe leuk vond je dat? Dat soort vragen gaan wij jou stellen. Keer op keer vertellen mensen mij dat ze het heel erg leuk vinden om dit te doen, maar waarom zijn deze vragen belangrijk?

Jouw kindertijd is belangrijk om te bepalen waar je nu als volwassene behoefte aan hebt. Als kind koos je onbewust voor bepaald speelgoed, voor spelletjes of activiteiten. Dat deed je omdat dit spel aansloot bij wie jij was als kind, daar dacht je verder niet over na. Daar had je plezier in dus dat dééd je gewoon. Precies die passie, is de passie waar we weer naar op zoek gaan. Dat is de kern van wat jij leuk vindt als volwassene. 

“Jouw kindertijd is belangrijk om te bepalen waar je nu als volwassene behoefte aan hebt.”

Als we alle antwoorden hebben gaan we deze samen doornemen en vertel ik wat jouw KernTalenten zijn en hoe deze op elkaar inspelen. We gaan door jouw levensloop heen: enerzijds om voor jezelf inzicht te krijgen in waar jij je KernTalenten wel of niet reeds hebt ontwikkeld of hebt ingezet; anderzijds om te zien wat je belemmert om jouw volledige potentieel te benutten. Vervolgens schrijf ik voor jou een uitgebreid rapport wat we samen gaan bespreken.

2. Wat is het resultaat van een KernTalentenanalyse? 

Een KernTalentenanalyse brengt jouw karakter – jouw aard, jouw persoonlijkheid, jouw natuur, ‘de aard van het beestje – in kaart op een heel gedetailleerd én genuanceerd niveau. Naast jouw aard, brengen we hiermee ook jouw talenten in beeld. Jouw talenten gaan over jouw aanleg voor iets. Talenten gaan over jouw potentieel, dus over wat jij goed zult kunnen. 

Een potentieel dat uiteraard ontwikkeld moet worden en aandacht verdient. Dat doe je aan de hand van opleiding, oefening en inspanning. Tot slot geeft het weer waarvoor jij intrinsiek gemotiveerd zult zijn: waar jij van binnenuit voor gemotiveerd bent, wat jij écht graag doet. Gewoon, zomaar vanuit jezelf, waar je naar verlangt om te doen, waar je behoefte aan hebt. 

Jouw samenstelling van KernTalenten is uniek, echt helemaal uniek. Een KernTalentenanalyse geeft jou dus een precies en compleet overzicht van wie je bent, wat je kunt worden én wat je graag wilt doen. Daarmee krijgen we ook in kaart wat jouw energiegevers zijn en wat voor taken en situaties jou juist (veel) energie kosten. 

“Jouw samenstelling van KernTalenten is uniek, echt helemaal uniek.”

3. KernTalentenanalyse als basis voor het coachtraject

Nu we jouw KernTalenten precies in kaart hebben gebracht, is het meestal ook relatief eenvoudig om te achterhalen wat jou in de situatie heeft doen belanden waar jij nu inzit. Je wilt weer goed in je vel komen zitten, je wilt weer energie hebben, je wilt weer in balans komen. Nu gaan we kijken wat jij hiervoor nodig hebt. Dat is voor iedereen anders, omdat iedereen uniek is. Eén van de pijlers van ieder coachtraject is: als jij je sterke KernTalenten (h)erkent en deze zoveel mogelijk gaat benutten, dan komt je leven weer in balans en ga je weer bruisen van energie. Je bent dan helemaal jezelf. 

Dit is precies de reden waarom mijn bedrijf Talentenexpert heet. Jouw essentie leren kennen is de basis om te formuleren wat je wilt in het leven, om dit vervolgens stap voor stap te gaan realiseren. Soms is het een combinatie van kleine stapjes – die er allemaal samen voor zorgen dat je weer in balans gaat komen; soms zijn grotere stappen nodig. Keer op keer heb ik gezien hoe mensen als het ware ‘weer tot leven komen’ tijdens een begeleidingstraject. Dankzij alle inzichten en stappen krijgen hun persoonlijke groei en ontwikkeling een enorme boost. 

“Eén van de pijlers van ieder coachtraject is: als jij je sterke KernTalenten (h)erkent en deze zoveel mogelijk gaat benutten, dan komt je leven weer in balans en ga je weer bruisen van energie. Je bent dan helemaal jezelf.”

Verlang jij ernaar om je eigen situatie te verbeteren? Heb je al een poos weinig plezier meer in de dingen die je doet of onderneemt? Neemt de stress op je werk of in je persoonlijk leven toe en weet je niet hoe je dit moet doorbreken? Ik denk graag met je mee en ondersteun je graag bij het zetten van de nodige stappen. 

Nb. Wil je meer informatie over de KernTalenten methode? Neem een kijkje op de website www.coretalents.be. Daniëlle Krekels heeft haar ziel en zaligheid gelegd in de ontdekking en ontwikkeling van deze methode. Daar ben ik opgeleid tot erkend KernTalenten analist.

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.