Durf je te vragen om een coachtraject?

Het blijft spannend, te moeten erkennen dat het op dit moment niet zo goed met je gaat of dat er iets wringt. Iets wat aandacht nodig heeft. Of dat je behoefte hebt aan persoonlijke ontwikkeling, omdat je voelt dat je stagneert in plaats van leert. De stap zetten naar een coachtraject is ook niet eenvoudig. 

Nog spannender is om dit te vertellen aan je leidinggevende of te bespreken met HR. Wat vertel je nu wel en niet? Durf je überhaupt die stap te zetten? Wordt er naar je geluisterd of wordt jouw probleem weggewuifd? Vinden ze je een aansteller? Is er wel geld voor persoonlijke begeleiding? Voel je je veilig genoeg om je kwetsbaar op te stellen? Ben je bang dat je niet uit je woorden kunt komen, niet goed genoeg uit kunt leggen wat je nodig hebt of snel overruled zult worden? Je krijgt van mij 5 tips.

1. Luister naar je gevoel 

Geef jezelf de tijd en ruimte om woorden te geven aan wat er speelt. Je leest dit artikel niet voor niets. Er is iets wat aandacht nodig heeft. Je weet dat het tijd is om hier aandacht aan te besteden. Nu! Als je dit gevoel negeert, zal het later alsnog aan de deur kloppen, waarschijnlijk met grotere gevolgen. Daarom is het belangrijk om nú hulp te vragen. Tijdig begeleiding inzetten voorkomt veel leed, tijd en kosten.

2. Zoek een coach die je vertrouwt en coachtraject dat bij je past

Heb je moeite om er zelf woorden aan te geven, kies dan voor een (gratis) intakegesprek met een coach die jij vertrouwt of waarvan jij denkt dat zij je kan begeleiden om aan je problemen te werken, aan datgene wat aandacht nodig heeft. Een intakegesprek is vaak heel verhelderend om je problemen of doelen krachtig te kunnen benoemen en je voor te bereiden op een gesprek met je leidinggevende.

3. Denk om 

Bedenk dat het niet alleen jouw belang is. Zowel jij als jouw organisatie hebben er belang bij dat jij goed in je vel zit, je goed voelt en voelt dat jij vanuit wie jij bent en wat jij wilt betekenen een bijdrage kunt leveren aan de organisatie.

4. Bezoek jouw huisarts 

Een bezoek aan de huisarts kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de klachten die je ervaart en advies te krijgen over het voorkomen van ernstigere klachten of over herstel. De huisarts zal wellicht doorverwijzen naar de praktijkondersteuner of andere hulp adviseren. Bespreek bij doorverwijzing of psychologische hulp noodzakelijk is en de enige mogelijkheid,, gezien de lange wachttijden. Of bespreek wat jij in gedachten hebt aan hulp. Dan kan de huisarts met je meedenken en beoordelen of dit passende begeleiding is.

5. Vraag een gesprek bij jouw bedrijfsarts 

Voel je je echt niet veilig, weet dat je altijd een gesprek aan kunt vragen met de bedrijfsarts. Iedere werknemer heeft het recht een bedrijfsarts te consulteren over individuele, persoonsgerichte gezondheidsvragen in relatie tot het werk. Met de bedrijfsarts kun je bespreken wat er nodig is om te voorkomen dat je uit gaat vallen. De bedrijfsarts mag nooit medische informatie delen met de werkgever. Hij mag alleen informatie geven die nodig is voor verzuimbegeleiding en re-integratie. Als je nog werkt, kan de bedrijfsarts adviseren om preventief begeleiding in te zetten. De werkgever hoeft dit advies niet op te volgen, maar zal dit vaak wel doen.

Juist in een fase waarin je niet goed in je vel zit voel je je kwetsbaar en heb je minder zelfvertrouwen. Daarom is het extra belangrijk om zo’n gesprek goed voor te bereiden. Ik help je graag! 

 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.