Jobcrafting: een concrete oefening om je werk weer passend te maken

Jobcrafting: een concrete oefening om je werk weer passend te maken

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren en te helpen bij het écht benutten van hun talenten. Daarom bied ik je in dit artikel een concrete oefening om te onderzoeken of en hoe je jouw werk weer passend kunt maken. Je gebruikt je eigen zelfkennis om aanpassingen te doen in jouw takenpakket om weer een betere balans te krijgen. 

De KernTalentenmethode is een krachtig kader en startpunt voor mijn persoonlijke begeleidingstrajecten. Ben je er nog niet mee bekend? In dit artikel leg ik je uit waarom deze methode zo krachtig is. Het kan echter zijn dat je op dit moment (nog) niet de mogelijkheden, tijd of middelen hebt om op de KernTalentenmethode volledig op jezelf los te laten. Aan de hand van deze oefening* kun je even voorbij gaan aan de hele methodiek en inzoomen op knelpunten die je ervaart op het gebied van je werk. Om zo direct toe te werken naar concrete oplossingen. 

 

Ideale werksituatie

De ideale situatie is een situatie, waarbij jij minimaal 70 % – of liever nog 85 % – van je werktijd besteedt aan taken waar je plezier aan beleeft én waarvoor je je competent voelt. Dit zijn taken waarbij je hoogstwaarschijnlijk je sterke KernTalenten inzet en waarin je echt ‘je ei’ kwijt kunt. Dit zijn typisch van die taken die je met plezier doet, waar je je met passie in vastbijt of waar je de motivatie voor hebt om helemaal in te duiken. 

 

“De ideale situatie is een situatie, waarbij jij minimaal 70 % – of liever nog 85 % – van je werktijd besteedt aan taken waar je plezier aan beleeft én waarvoor je je competent voelt.”

 

Het figuur met 4 kwadranten

 

In deze figuur zie je vier kwadranten:

  • Rechtsboven is het ideale kwadrant: dat zijn de taken waar je je competent voor voelt en waar je plezier aan beleeft. 
  • Linksboven zijn taken waarbij je je nog niet competent voelt, maar die je wel leuk vindt om te doen. 
  • Rechtsonder: je bent competent, maar je hebt er geen zin in. 
  • Linksonder: je voelt je niet competent én je hebt er geen zin in. 

 

“De ideale taken: dat zijn de taken waar je je competent voor voelt en waar je plezier aan beleeft.”

De concrete oefening: 

  1. Maak een lijstje van al je taken (op het gebied van werk) 
  2. Plaats al deze taken in de bijhorende kwadranten. Bedenk dus voor iedere taak in welk kwadrant deze voor jou thuishoort. Wees niet te kritisch en denk niet te veel na: laat je intuïtie het werk doen. 
  3. Beoordeel vervolgens jouw eigen inventarisatie. Hoe is de balans? Besteed je tenminste 70% van je tijd aan taken die je rechtsboven hebt geplaatst? Mooi, dan hoef je niets aan te passen.

Is dit niet het geval? Dan ga je zoveel mogelijk taken naar het ideale kwadrant brengen. 

Dat doe je als volgt: 

  1. Taken die je graag doet, maar waar je je nog niet competent in voelt (linksboven): zoek leermomenten, waardoor je competenter wordt. Je voelt waarschijnlijk een intrinsieke motivatie om competenter te worden! Deze taken gaan gaandeweg naar rechtsboven.
  2. Taken waar je je competent in voelt, maar waar je niet veel zin in hebt (rechtsonder): kijk er anders naar of ga ze anders organiseren of anders uitvoeren. Dat noemen we jobcrafting: je baan letterlijk ‘boetseren’ in de richting van het ideaal. 
  3. Bespreek jouw taken met je collega’s en kijk of je taken uit kunt wisselen. Omdat je uniek bent, is het misschien zo dat een taak die jij niet leuk vindt, of waar jij je niet competent voor voelt, door de ander juist wel leuk wordt gevonden. Dan komt deze taak niet meer in jouw overzicht voor. 
  4. Het kwadrant dat je zo leeg mogelijk moet krijgen, is het kwadrant linksonder, ‘heroriëntatie’: de taken die je niet graag doet én waarvoor je je niet competent voelt. Veel tijd besteden aan de ontwikkeling van deze competenties gaat je waarschijnlijk ook veel energie kosten. Je kunt je tijd echt beter besteden, hier ga je op leeglopen!

Besteed je meer dan 5% van jouw tijd in het kwadrant heroriënteren? Overweeg dan serieus om van baan te veranderen. Want deze taken sluiten hoogstwaarschijnlijk niet aan bij jouw KernTalenten. Het zijn échte energievreters voor jou. 

“Besteed je meer dan 5% van jouw tijd in het kwadrant ‘heroriënteren’? Overweeg dan serieus om van baan te veranderen.”

 

Tot slot

Zie je geen mogelijkheden om binnen je huidige baan 70 à 85 % van je taken in het ideale kwadrant (rechtsboven) te krijgen? Dan adviseer ik je ook om te overwegen om van baan te veranderen! Zeker als er al signalen van stress of overspannenheid zijn. Ik begrijp heel erg goed dat dit veel gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Misschien vind je dat deze oefening te weinig basis geeft voor zoiets heftigs als het wisselen van een baan? Daar ben ik het 100% mee eens. Als het goed is, legt deze oefening namelijk alleen maar bloot wat er al werkelijk een tijdje gaande is. 

Heb je hulp nodig bij het ontdekken of toepassen van de KernTalenten? Neem dan eens contact op. 

P.S.: De oefening* is niet mijn eigen creatie. Deze is afkomstig uit het boek ‘Eerste hulp bij Stress & Burn-out’ van klinisch psycholoog Elke van Hoof (Hoof, 2017, p. 56-57)

P.P.S.: Deze oefening is gericht op werkgerelateerde taken. Maar ook als jij ervaart dat je veel dagelijkse huishoudelijke taken met tegenzin doet, is het een prima idee om deze oefening op privé gerelateerde zaken los te laten. 

 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.