Leid jij je leven of laat je je leven?

Leid jij je leven of laat je je leven?

Mensen vragen niet snel om hulp en zijn geneigd om alles zelf op te lossen. Alleen is de grote vraag: kan je alles zelf oplossen? Dat dat niet in alle gevallen kan, is een open deur. Maar er zijn wel situaties waarin je jezelf kunt bijsturen. Hoe komt het eigenlijk dat we dat vaak toch niet zelf kunnen? Wat heb je nodig om dit wel te kunnen? Dat leg ik je aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit. Zo leer je beter begrijpen hoe processen in jezelf verlopen en kun je misschien zelf toch al een beetje bijsturen. 

“Ik wil iets, maar ik weet niet wat….”

Daarmee begon laatst een telefoongesprek met een mogelijke cliënt. Al jaren ervaart ze stress en heeft ze ook fysieke klachten die hiermee gepaard gaan. Ze is haar levenslust kwijt. Die wil ze terug! Ze wil gezien en erkend worden in wie ze is en wat ze betekent voor de mensen om haar heen. 

Die levenslust en levenskracht voelt ze nu niet. Daarom ondernam zij actie en ging zij langs bij de huisarts. Haar huisarts verwees haar door naar mij. Momenteel wordt ze geleefd. Ze vraagt zich af wie ze is, waar ze energie uit kan halen, hoe ze zich kan laten zien aan de buitenwereld en ze wil zich graag openstellen voor anderen om zich heen. Rustig en ontspannen, omdat ze weet dat wat ze doet, voortkomt uit wie ze is, uit haar authentieke zijn en wat ze wil.

Wat ze nodig heeft, is dat ze haar anker gaat voelen. Het anker van haar authentieke zelf. Dat ze weet: “Dit is wie ik ben, dit is waarvoor ik leef.” Van ‘losgeslagen’ naar ‘ankeren’. En als ze haar eigen kracht kan voelen, komt ze toe aan het tweede deel: ontdekken wat ze wil en kan betekenen voor anderen. Dat is waarmee ik haar mag gaan helpen. Met de transformatie naar een wijze, krachtige vrouw die zichzelf ziet en overtuigd is van haar innerlijke kracht en weet wat ze betekent, voor zichzelf en voor anderen. Dit doen we stapsgewijs: 

  1. De KernTalentenanalyse vormt de basis. 
  2. Het ontdekken van haar missie
  3. Dit vertalen naar de praktijk van haar leven en haar helpen haar problemen op te lossen 

Jezelf bijsturen, kan dat?

In het geval van deze cliënt heeft zij een dappere stap gezet om hulp te vragen. Ik hoor je al denken: is dit altijd nodig? Hebben mensen nu ook mogelijkheden om zichzelf bij te sturen? 

Ja, dat kan, als je je patronen en problemen (h)erkent en jezelf vragen durft te stellen hoe hieruit te komen. Lees hierover bijvoorbeeld deze blog: https://talentenexpert.nl/talentenexpert/practicewhatyoupreach/

Maar soms raak je zó ver in jezelf gekeerd, dat je er geen behoefte aan hebt om met anderen te praten over hoe het met je gaat. Dan zit je zó vast in je eigen verhaal, dat het niet eens in je opkomt om hulp te zoeken.

Wat moet je weten om jezelf bij te sturen?

Weten wie je diep van binnen bent, je authentieke zelf kennen én weten wat je wilt in het leven, wat je wilt betekenen, welke bijdrage je wilt leveren. Dit alles levert heel veel energie op. Dat gaat niet perse over welke hobby’s je hebt of welke activiteiten je graag doet of welk werk je leuk vindt, maar écht wat er diep in jezelf geworteld zit. 

Dit weten is dus niet zozeer een rationeel weten. Nee, dit weten is een intuïtief weten. Een weten vanuit je hart. Onze intuïtie weet en voelt veel meer dan onze ratio bij elkaar kan bedenken. Door dit weten, voel je je geankerd in deze snelle, vluchtige wereld. Dat hebben we heel hard nodig, anders drijven we letterlijk weg. Van onszelf, van de wereld om ons heen.

Hoe komt het eigenlijk dat we dit niet weten? 

Dit gevoel, dit weten kan je kwijtraken. Als je onvoldoende aandacht besteed aan je innerlijk weten, kan je er vandaan drijven. Met als gevolg dat je je laat leven. Die innerlijke verbinding heb je namelijk nodig om vervolgens (weer) de verbinding aan te kunnen gaan met je omgeving. Als je dan in gesprek bent met anderen, dingen aan het doen bent, samen met anderen, dan voel je je steeds geankerd. 

Heb je je missie helder, maar voel je hem nu niet of minder krachtig? Dan is dit een belangrijk signaal dat je het beste nú tijd kunt nemen om te luisteren naar je innerlijke stem, je intuïtie. Laat hieruit de antwoorden naar boven komen en gun jezelf tijd om hiermee weer contact te maken. Vanuit de verbinding met jezelf, maak je weer verbinding met de ander. En ga je je leven weer leiden.

Heb je geen idee wat je missie is en wat jij wilt betekenen? Misschien is het dan tijd om dapper te zijn en hulp te vragen. Zie het verhaal aan het begin van deze blog. Ik help je graag! 

 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.