“Mensen die geen fouten maken werken niet”
Maar wat is dat toch, met fouten maken? Mensen lijken daar een enorme hekel aan te hebben. Als ik doorvraag, heeft het meestal te maken met angst of schaamte. Ook willen mensen het in één keer kunnen. Zeker in werksituaties lopen mensen hier veel tegenaan. De fase van oefenen vinden ze lastig. Dan moet je laten zien dat je het (nog) niet kunt en dat is ongemakkelijk.
Waar komt dit gevoel in de basis vandaan?
1️⃣ Patronen en overtuigingen
De belangrijkste is dat we vaak last hebben zijn onze eigen gedachte(patronen), overtuigingen of stemmen in ons hoofd die ons niet toestaan fouten te maken en ons veroordelen als we iets niet goed hebben gedaan. We eisen hiermee (te)veel van ons zelf en leggen hoge druk bij onszelf. Ga maar eens na wat je eigen patronen zijn. Wat hoor je jezelf vaak zeggen tegen jezelf?
2️⃣ Voldoen aan verwachtingen
Ook vinden we het écht vervelend omdat we niet aan verwachtingen hebben voldaan. Maar weten we zeker dat de organisatie van ons verwacht dat we geen fouten maken? Stel jij de vraag weleens wat de ander van jou verwacht? Of ga jij er vanuit dat de ander van jou verwacht geen fouten te maken?
3️⃣ Werkomgeving
En eerlijk is eerlijk, er zijn ook organisaties of leidinggevenden die het een medewerker moeilijk maken om fouten te maken. Omdat fouten afgestraft worden. In een dergelijke werkomgeving valt het niet mee om van fouten te leren.
Wat zijn de oplossingen?
Advies 1: ontwikkel je mindset tot een groeimindset
Wat zou er gebeuren als je nu eens anders aankijkt tegen fouten maken? Als je fouten maken kunt zien als een kans om te leren, vaardiger te worden of als een manier om productiever te zijn? Dat je nu eenmaal moeite en inspanning moet doen om nieuwe dingen te leren. Deze manier van denken noemt Carol S. Dweck in haar boek ‘mindset, verander je manier van denken om je doelen te behalen’ de GROEIMINDSET. Wat ze daarmee bedoelt is: ga je ervan uit dat jouw capaciteiten en vaardigheden ‘uit marmer zijn gehouwen’, dan leidt dit tot gedachten en overtuigingen, die je niet helpen bij je groei en ontwikkeling. Heb je de overtuiging dat je capaciteiten wél ontwikkeld kunnen worden, dan brengt dit je in beweging om dingen te willen leren én te accepteren dat fouten maken bij deze leerweg hoort. Fouten maken geeft je namelijk feedback over huidige capaciteiten.
Advies 2: check de verwachtingen
Als je aan iets begint wat je moeilijk vindt of wat je nog nooit hebt gedaan, kan de volgende strategie je helpen:
👇 Het begint ermee dat je je bewust wordt wat dit ‘met je doet’. Bijvoorbeeld dat je ertegenop ziet, je de neiging hebt om het uit te stellen, weerstand voelt, bang bent om het fout te doen etc.
👇 Bespreek dit vervolgens met een collega of je leidinggevende. Het helpt om dit te delen en vervolgens na te denken wat jij nodig hebt van de ander. Bijvoorbeeld hulp vragen: ‘wil jij het straks kritisch doorlezen en me feedback geven vóórdat ik de mail uitstuur naar de klant?’ Of om de verwachtingen te checken: ‘Hoe wil je precies dat ik het oplever? Maakt je dat veel uit of kan ik gewoon een eerste idee uitwerken en kunnen we daar dan even over sparren?’
👇 Ten derde: check het resultaat, vraag feedback en reflecteer op het proces. Dit is hét moment om te leren.
👉 Tot slot: als jezelf achteraf merkt dat je iets niet goed hebt gedaan, zijn er meerdere mogelijkheden, zoals de fout corrigeren en anderen informeren. Check eerst of de ander het nodig vindt dat het gecorrigeerd wordt. Soms kun je de fout accepteren omdat deze het resultaat niet beïnvloedt.
Advies 3: werk aan de ‘afrekencultuur’
Dit is met name van belang voor leidinggevenden. Wees eens eerlijk:
💭 Sta jij toe dat jouw medewerkers fouten maken?
💭 Geef jij duidelijk aan wat jij van ze verwacht?
💭 Geef jij grenzen aan: dit accepteer ik wel, dit accepteer ik niet?
💭 Geef je eerlijke feedback?
💭 Ga jij met een open, eerlijke en nieuwsgierige houding in gesprek als je merkt dat je medewerker in jouw ogen onnodige fouten maakt of dingen laat liggen waarvan jij vindt dat ze wel moeten gebeuren?
💭 Of neem jij het van ze over als je het niet goed genoeg vindt?
💭 Corrigeer je het werk zonder hen hierover te informeren?
💭 Ga jij klagen tegen anderen dat je niets aan ze over kan laten en alles zelf moet doen?
💭 Word je boos als het werk niet gedaan wordt zoals jij het wilt?
Kortom: Hoe zit het bij jou? Welke cultuur overheerst op jouw afdeling? Wat verwacht je van jouw medewerkers? Wat verwacht je van jezelf als leidinggevende? Zijn dit realistische verwachtingen? Als je iets wilt veranderen aan de cultuur op je afdeling, begin bij jezelf.
Tot slot…
Zal je na deze blog “genezen” zijn van jouw angst om fouten te maken? Waarschijnlijk niet. Al hoop ik je wel een aantal handvatten gegeven te hebben die je op weg helpen om beter met de angst om te gaan. Zonder het maken van fouten kan je namelijk niet werken!
0 reacties