Moederdag: de hemel of de hel?

Moederdeg: de hemel of de hel?

Moederdag: de hemel of de hel?

Aanstaande zondag is het Moederdag: een dag die altijd allerlei gevoelens en emoties oproept – zowel bij de moeders als bij vaders en hun kinderen. Hoe komt dat toch? Heb je er weleens bij stilgestaan dat dit heel veel te maken heeft met jouw identiteit, met wie jij diep van binnen bent? Natuurlijk is jouw persoonlijkheid niet het enige dat bepaalt hoe jij moederdag – dit jaar of altijd – ervaart. Jouw persoonlijke omstandigheden – zoals jouw situatie, waarden en overtuigingen – spelen ook een grote rol. Toch is het iets om bij stil te staan, want dit kan heel concreet bijdragen aan het beleven van een fijne Moederdag.

In dit artikel vertel ik je hoe dit werkt. 

 

Hoe je identiteit de ervaring van moederschap bepaalt

Hoe jij je moederschap ervaart, is een belangrijke factor in jouw beleving van Moederdag. Jouw ervaring heeft onder andere te maken met jouw persoonlijkheid, met wie jij diep van binnen bent. Je moederrol is een rol die heel divers is en – deels – verandert gedurende jouw leven en dat van je kinderen. Er wordt veel van je verwacht of je stelt zelf torenhoge eisen aan het moederschap. In sommige taken kan jij je ei gemakkelijk kwijt; andere taken zou je graag aan anderen overlaten. Als je moeder bent, is het écht belangrijk je te realiseren wat jouw energiegevers en -vreters zijn. Het geeft je inzicht waarom bepaalde rollen of taken jou als moeder gemakkelijk af gaan en welke je veel moeite kosten. 

“Als je moeder bent, is het écht belangrijk je te realiseren wat jouw energiegevers en -vreters zijn.”

Ben jij een moeder die heel graag zorgt voor iemand? Dan kan je je ei perfect kwijt in de jaren met kleine kinderen. Natuurlijk lukt dat ook nog wanneer je pubers of volwassen kinderen hebt, want die vinden het vaak ook erg fijn dat er voor hen gezorgd wordt – al is dit in deze fases wat minder vanzelfsprekend. Maar wat als jij dat ‘zorgen voor’ minder in je DNA hebt? Dan zorg je voor je kinderen omdat het van je verwacht wordt, omdat je van je kinderen houdt, omdat het je taak is. Je voelt het meer als een plicht, een vanzelfsprekendheid, dan als iets dat je écht leuk vindt om te doen. 

Iedereen – jijzelf, je omgeving – is ervan overtuigd dat moeders dit ‘zorgen voor’ in hun DNA hebben zitten. Maar dat is een groot misverstand en niet waar. Dit is een van de redenen waarom de ene moeder de babyfase gemakkelijker doorstaat dan de ander, of er meer van geniet dan de ander. Zo gaat het ook met andere rollen of taken. Denk bijvoorbeeld eens aan het huishouden doen, de kinderen begeleiden bij hun huiswerk, sport of andere hobby’s, samen spelen met je kinderen, naar ze luisteren als ze thuiskomen met hun grote of kleine problemen. 

“Iedereen – jijzelf, je omgeving – is ervan overtuigd dat moeders dit ‘zorgen voor’ in hun DNA hebben zitten. Maar dat is een groot misverstand en niet waar.”

Als jij je er niet van bewust bent wat jouw energiegevers en energievreters zijn, kun je je heel ongelukkig voelen in je moederrol. Zodra je dit inzicht hebt, is het gemakkelijk om te zien hoe jij je verhoudt tot de diverse taken en rollen. Nog belangrijker: je kunt op basis van deze inzichten bewuste keuzes maken. Zo kreeg Ineke tijdens het herstel van haar burn-out het inzicht dat voetballen en buiten spelen met haar kinderen geweldige energiegevers waren. Maar aan het ‘zorgen voor’ had ze niet veel behoefte. Ze zorgde natuurlijk goed voor haar kinderen, maar niet omdat het haar energie gaf. Door met hen te spelen kon ze haar batterij weer opladen, kon ze herstellen en had ze voldoende energie om goed voor haar kinderen te zorgen.

 

Hoe jij het ervaart om in het zonnetje gezet te worden

Hoe jij tegen Moederdag aankijkt, is ook iets wat sterk bepaald wordt door jouw identiteit. Heb je er behoefte aan om een dag lang in de schijnwerpers te staan? Of hoeft dit van jou niet zo nodig? Wil je liever ingetogen de dag vieren? En als je kinderen en je man het vergeten of er niet de aandacht aan besteden waar jij behoefte aan hebt, wat gebeurt er dan met je? 

Als jij empathisch bent, dan vind je het oprecht fijn om aandacht aan de ander te besteden, om je in de ander te verplaatsen. Jij voelt van nature aan wat de ander nodig heeft. Maar jouw gezinsleden zijn wellicht minder empathisch, waardoor zij niet zo goed aanvoelen wat jij nodig hebt. Of ze hebben weinig behoefte om voor jou te zorgen. Wellicht uiten ze dat door te roepen dat Moederdag er alleen is om de bloemenzaken te spekken, dat het een dag is die bedacht is door en voor winkeliers. (Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland – dit terzijde). 

Stellen ze je dan teleur? En als ze een andere invulling aan de dag geven dan jij in gedachten hebt, wat doet dat met jou? Ben jij iemand die graag controle wil houden? Nou, dan vind je het lastig om deze dag helemaal bij de ander te laten. Vind je het lastig om mee te bewegen als de dag anders uitpakt dan jij verwacht? Dan kan zo’n dag voor jou ongemakkelijk zijn en stress geven. Als jij je niet bewust bent van jouw innerlijke processen, dan kan jouw feestelijke Moederdag heel gemakkelijk op een teleurstelling uitdraaien. 

Een fijne troost: je bent niet de enige! 

“Hoe jij tegen Moederdag aankijkt, is ook iets wat sterk bepaald wordt door jouw identiteit.”

 

Hoe zorg jij voor een leuke Moederdag?

Als je weet hoe het bij jou werkt of als je een aantal van deze dingen herkent, dan is het essentieel om  je verwachtingen te ‘managen’. Dat kun je doen door je behoeftes uit te spreken en je kinderen of partner te vragen of ze hiermee rekening willen houden.

 Houd je van verrassingen of van de schijnwerpers? Kun je de organisatie overlaten aan de ander? Of kun je er begrip voor hebben als je kinderen of partner er niet de aandacht aan geven die jij verdient en vind je dat ok? Dan hoef jij geen verwachtingen te managen en kun je zonder voorbereiding genieten van de dag! 

Met deze tips kan deze dag niet fout lopen. Ik wens je een fantastische Moederdag. 

Wat je hier leest, is een doorkijkje van hoe jouw KernTalenten doorwerken in je dagelijkse leven. Wil je meer weten over deze methodiek en over de manier waarop ik je kan helpen om meer zelfinzicht te krijgen om daarmee het leven leuker en lichter te maken? 

Voel je vrij om contact op te nemen.

 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.