Nederland komt langzaam weer in beweging. Wat doe jij?

Nederland komt langzaam weer in beweging. Wat doe jij?

 

Twee maanden van ‘sociaal isolement’

Vandaag is het 20 mei. Ruim twee maanden geleden werden de eerste maatregelen getroffen om het coronavirus in toom te kunnen houden. Ruim twee maanden zijn wij genoodzaakt om in een (soort van) sociaal isolement te leven. Afstand houden, niet aanraken, niet bij elkaar op bezoek gaan – en al helemaal niet bij mensen die in instellingen wonen -, geen evenementen, dierentuinen of pretparken bezoeken, geen schoolklassen of kinderopvang, geen café’s, terrassen of restaurants. Geen sportverenigingen, -clubs en -kantines, geen sportcompetities of bezoeken van stadions. Niet naar concerten, voorstellingen of cabaret, geen conferenties of zakelijke bijeenkomsten. Zoveel mogelijk thuiswerken en zo min mogelijk reizen was (en is nog steeds) het devies. 

De lijst lijkt eindeloos. 

Er werden noodverordeningen opgesteld om groepsvorming op straat te voorkomen. Je moest nadenken wie je wel of niet toeliet in je eigen huis, hoeveel personen je tegelijkertijd kon uitnodigen. Zelfs als je wilde uitwaaien moest je nadenken waar en wanneer je dit kon doen om drukte te vermijden. Alles om het besmettingsrisico zoveel mogelijk te beperken. Of al deze maatregelen terecht waren, laat ik even in het midden. 

Het is een lange lijst van dingen die we niet meer konden doen, terwijl deze volstrekt normaal zijn voor ons. We kunnen zo oprecht genieten van het samenzijn, van het samen dingen doen. Dat besef heerst nu sterker dan ooit. Samen leren, samen naar iets toewerken, samen afscheid nemen of samen iets vieren. En of dit nu privé zaken betreft of werkgerelateerd is, dat is ondergeschikt. 

“We kunnen zo oprecht genieten van het samenzijn, van het samen dingen doen. Dat besef heerst nu sterker dan ooit.”

 

Stap voor stap in beweging 

Nu komt Nederland stap voor stap weer in beweging. De basisscholen zijn weer gestart en gaan binnenkort over op hele dagen lesgeven. In instellingen wordt weer – beperkt – bezoek mogelijk. Buiten sporten is weer toegestaan en binnenkort opent de horeca haar deuren weer met de nodige maatregelen. Meer en meer mensen gaan weer naar hun werk en werken niet meer uitsluitend thuis. 

De situatie is nog volstrekt niet zoals het was en dat zal ook nog lang duren. Maar dit is een goed moment voor reflectie. Hoe sta jij er nu voor? Voel jij je uitgerust? Heb jij je batterij op kunnen laden in de afgelopen maanden? Heb je genoten van de rust en het samenzijn met je gezin? Is het antwoord volmondig ja? Fijn! Dan kan je er weer vol voor gaan, ook nu er wellicht weer iets meer hectiek ontstaat in je leven. 

Maar het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je veel hebt moeten doorstaan de afgelopen maanden. Misschien heb je moeten leven met onzekerheid en heb je je veel zorgen gemaakt – met chronische stress tot gevolg. Misschien zijn de afgelopen maanden chaotisch en rommelig verlopen en is je batterij niet opgeladen, eerder leeggetrokken. Misschien heb je ruimte gekregen om na te denken over het leven dat je leeft, met eindelijk ruimte voor reflectie en kom je tot de conclusie dat er écht iets moet veranderen in je leven. 

“Misschien heb je ruimte gekregen om na te denken over het leven dat je leeft, met eindelijk ruimte voor reflectie en kom je tot de conclusie dat er écht iets moet veranderen in je leven.”

 

Dan is dit een moment om in actie te komen. 

 

Reflectie: draaien in cirkels of nieuwe inzichten?

 

Maar hoe dan? Reflecteren in je eentje is vaak zoiets als steeds weer hetzelfde rondje lopen: je gedachten blijven in cirkels draaien. Iedere keer hoop je dat je bij een ander punt uitkomt dan waar je begon, hoop je op een doorbraak. Maar als je het rondje gemaakt hebt, blijk je toch weer precies bij het beginpunt uitgekomen te zijn. 

“Iedere keer hoop je dat je bij een ander punt uitkomt dan waar je begon, hoop je op een doorbraak. Maar als je het rondje gemaakt hebt, blijk je toch weer precies bij het beginpunt uitgekomen te zijn.”

Daarom is het zo goed om begeleiding te vragen als je dit zoekproces aan wilt gaan. Begeleiding door iemand die aandachtig naar je luistert en je de goede vragen weet te stellen. Je gaat anders denken over je leven, anders kijken naar wat er is gebeurd, anders kijken naar je mogelijkheden. 

De cirkel wordt doorbroken en je durft werkelijk in beweging te komen. 

Verlang jij naar een leven waarin je – weer – in balans bent, waarin je vreugde ervaart omdat je met de juiste dingen bezig bent? Dingen die jou energie en plezier geven en waarin jij je goed voelt? Neem dan eens – volledig vrijblijvend – contact met me op. 

Wil je weten hoe je chronische stress bij jezelf kan herkennen? Hierover lees je meer in dit blogartikel. 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.