Wie hard werkt, moet hard uitrusten

Wie hard werkt, moet hard uitrusten

 Hè, hè, het is eindelijk vakantie. Misschien een vakantie die anders is dan de vakanties die je gewend bent. In plaats van genieten aan het strand in de Mediterrane zon, ga je dit keer misschien genieten van het Nederlandse kwakkelweer, op de camping of in een huisje.

De afgelopen dagen voordat de vakantie begon, heb je op je tandvlees gelopen. Alles moest af, of in ieder geval overgedragen worden. Met hyperfocus heb je gewerkt om ervoor te zorgen dat alles kan doorgaan tijdens je vakantie. Eindelijk, het laatste mailtje heb je weggestuurd en je ‘out of office-reply’ is aangezet. Je hebt het opgebracht met het vooruitzicht dat je tijdens je vakantie ‘tijd zat’ hebt om bij te komen en niets te doen. Daar heb je wel wat korte nachtjes voor over gehad.

“Eindelijk, het laatste mailtje heb je weggestuurd en je ‘out of office-reply’ is aangezet.”

 

Project: vakantie

Alles was erop gericht het werk af te krijgen. Dat doel is behaald – of in ieder geval deels. Nu komt het volgende project: de vakantie. Hoewel een vakantie iedereen als muziek in de oren klinkt en associaties bijna altijd positief zijn, komt er vaak veel gedoe bij kijken. 

Je moet je vakantie en verschillende activiteiten plannen. Je moet zorgen dat alles in gereedheid wordt gebracht om te vertrekken. Je moet inventariseren wat je denkt nodig te hebben of wat je graag mee wilt nemen. Je moet de auto inpakken. Maar ook het huis, de tuin, de planten, de was, de strijk: het vraagt allemaal je aandacht. Je wil alles netjes achterlaten, voor de buren die toezicht zullen houden, maar ook voor jezelf, om in een opgeruimd huis terug te kunnen keren. 

Nadat jullie zijn weggereden bedenk je misschien: ‘Zo wil ik het nooit meer. Wat een stress. Ik ben zó moe.’ Tegelijkertijd denk je: ‘Deze zin ken ik van mezelf. Die heb ik eerder gehoord’. Je weet heus wel dat dit geen fijne start van de vakantie is. Tegelijkertijd ben je blij dat je nu alles even los kunt laten en het geeft je een rustig gevoel dat je jouw collega’s niet met problemen opzadelt. 

Het is nu wel belangrijk om ‘hard uit te rusten’. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. 

“Hoewel een vakantie iedereen als muziek in de oren klinkt en associaties bijna altijd positief zijn, komt er vaak veel gedoe bij kijken.”

Tips voor échte ontspanning

 Hoe zorg je ervoor dat je écht ontspant op je vakantie? Bij deze vijf belangrijke tips:

1 Accepteer de dingen zoals ze zijn

Dit jaar is dit nóg relevanter dan andere jaren: accepteer alles zoals het is. Je hebt lang niet alles in de hand: het weer, eventuele uitbraken van corona, minder volle terrasjes, minder gezelligheid. Jouw invloed op deze zaken is nagenoeg nul, dus waarom zou je er druk over maken? Misschien kun je er zelfs voordelen van inzien, omdat je op sommige plekken meer rust kunt ervaren. 

 

2 De kunst van het vakantie vieren: hoe dan? 

Uitrusten, goed voor jezelf zorgen is essentieel. Je hebt lange tijd hard gewerkt. Hóe je uitrust, wat jij nodig hebt, hangt samen met wie jij bent. Leg jezelf geen normen op van hoe anderen vinden dat jij vakantie moet vieren, maar doe dat op de manier die voor jou het meest ontspannend is, die bij jou past. Lekker actief zijn, dromend uitkijken over de zee vanaf je balkon, eindeloos boeken lezen, gezellig samenzijn met je familie, zelf koken of juist iedere dag uit eten. Jij kiest zelf, jij bepaalt. Als je met iemand anders op vakantie bent: geef elkaar ruimte om de dingen te doen die voor jou en je partner belangrijk zijn om op te laden. Kijk wat je samen kunt doen, omdat jullie dit beiden leuk vinden, maar doe ook zeker dingen alleen als je dat prettig vindt.

 

3 Je vervelen mág

Rustmomenten zijn heel belangrijk. Lekker naar buiten staren, fietsen, rondkijken, wandelen: ga voor een mooie balans tussen inspanning en ontspanning. En verveel je je af en toe? Perfect! Door te rusten komen er allerlei processen op gang in je lichaam en je hersenen: processen die zorgen voor meer creativiteit, voor ideeën en probleemoplossend vermogen. Kortom: je batterij loopt weer vol.

 

4 Alles mag een tandje langzamer

De vakantie is geen competitie, geen wedstrijd – je kunt je zelfs afvragen of het leven dat ooit is. Je hoeft een ander niet te verslaan in gereden kilometers, de hoogte die je hebt overbrugd of de moeilijkheidsgraad van de zojuist overwonnen col. Sommige mensen halen energie uit de strijd aangaan met de ander of door het telkens overtreffen van eigen prestaties. Dat zijn eigenschappen die absoluut nuttig kunnen zijn, maar een vakantie is geen wedstrijd. Door te hard trainen of teveel gericht zijn op prestatie, komt je lichaam niet tot rust. Je blijft hard werken, zonder tot rust te komen. Inspanning is goed – het is prima als dat je energie geeft -, maar maak het niet te gek.

Datzelfde geldt voor dingen willen beleven of dingen willen zien. Wil je per se alles af kunnen strepen wat er in een stad of in de omgeving van je vakantie te zien is? Vraag je eens af: waarom wil je dat doen? Voor jezelf, voor de foto’s, voor de ander, voor de likes? Probeer in het ‘hier en nu’ te zijn tijdens je vakantie, zodat je de tijd kunt nemen voor de dingen die je doet of wat je mooi vindt. Wat aandacht geeft, groeit. 

Wil je in een museum alle kunstwerken ‘afvinken’ of kies je voor een specifiek stukje schoonheid en laat je jezelf daarin verdrinken?

“Wil je in een museum alle kunstwerken ‘afvinken’ of kies je voor een specifiek stukje schoonheid en laat je jezelf daarin verdrinken?”

 

5 Wees je bewust van hoe je je voelt

Wees aandachtig en voel goed hoe het met je gaat. Ervaar wat rust, natuur of zonlicht met je doet. Maar ook wat het met je doet als je weer mag werken. Ben je goed hersteld en heb je weer zin om er vol voor te gaan? Dan is je batterij waarschijnlijk weer vol en kun je ‘er weer tegen’: mooi! 

Helaas kan het tegenovergestelde ook waar zijn. Dat je tijdens je vakantie al zwaarmoedig wordt als je aan de eerste werkdag na je vakantie denkt. Of dat je – als je weer aan de slag bent – binnen afzienbare tijd afkeer en vermoeidheid ervaart. Mocht dat laatste het geval zijn, dan zou je bijvoorbeeld eens deze zelftest kunnen doen: een doeltreffend middel waarmee je jouw werkbeleving supersnel kunt bepalen. 

 Bovenal wens ik iedereen dit dit leest een hele fijne vakantie. Je hebt het vast verdiend. Rust goed uit en geniet ervan! 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.