Hoe ga ik om met mijn eigen patronen?

Practice what you preach

 

Een tijdje geleden omschreef ik de reden van mijn tagline: ‘ontdek, omarm en ontwikkel’. Deze stappen doorlopen en daardoor persoonlijk groeien is vaak pijnlijk, maar eigenlijk altijd noodzakelijk. Een recent bericht op LinkedIn ging daarover.

‘Practise what you preach!’ Ik kan wel hard roepen dat anderen deze stappen moeten doorlopen, maar hoe vergaat mijzelf dit? Even met de billen bloot dus.

Ik heb in mijn leven deze stappen al heel wat keren doorlopen. En nog steeds moet ik hier regelmatig doorheen, al wordt het steeds gemakkelijker. Zeker dankzij de zelfkennis die de KernTalenten-methode mij heeft opgeleverd, herken ik stressvolle situaties steeds beter en kan ik snel handelen om mezelf weer te herpakken. Mijn KernTalenten leren kennen was ongeveer de grootste ontdekking in mijn leven 😋.

 

“Mijn eigen KernTalenten leren kennen was ongeveer de grootste ontdekking in mijn leven”

 

Maar dat wil niet zeggen dat bij mij nu alles helemaal ‘vanzelf’ gaat. Ook bij mij zijn er nog altijd triggers, waardoor ik in oude denk- of gedragspatronen beland. Ik stap er nu als het ware met open ogen in. Maar het gebeurt wel!

 

Mijn vluchtgedrag: een hardnekkig patroon

Vluchtgedrag is bijvoorbeeld een hardnekkig en patroon van mij. Hoe ik verval in die patronen en hoe ik daar weer uitkom?

 

  1. Er speelt iets: ik ‘moet’ of wil iets doen, maar zie ertegenop.

 

  1. In mijn hoofd wordt dit probleem groter. Ik hoor mezelf ook dingen zeggen die dit erger maken (=mijn ‘beperkende’ overtuigingen).

 

  1. Mijn meest kenmerkende gedrag: uitstellen. Vluchtgedrag dus. En dit is het punt waarop ik ontdek dat het patroon gaande is.

 

Heel belangrijk om erbij te melden: er is stress in mijn lijf. Dit gedrag is ongezond en vermoeiend. Maar het is er wel.

 

“Vluchtgedrag is een hardnekkig patroon van mij. Maar hoe ga ik daar zelf mee om?”

 

  1. De omslag komt bij mij altijd bij de erkenning dat de situatie nu is zoals ie is. En met de vraag: ‘Wat heb ik nodig om nu ‘zonder hindernissen’ de klus te gaan doen en hier plezier aan te beleven? (=omarmen).’

 

  1. Wat ik nodig heb, gaat bij mij (bijna) altijd over zelfzorg. Mezelf tijd of momenten gunnen om de weerstand te voelen om deze vervolgens te omarmen, of sterker: af te breken. En ook over het voelen van vertrouwen dat er iets op mijn pad komt dat me hiermee helpt. Wat ik hiermee bedoel is dat ik heb geleerd om niet teveel en te hard na te denken, maar te voelen: ‘Wie wil ik bellen, kan een passage in een boek me helpen, heb ik een ademhalingsoefening nodig, een aantekening die ik gemaakt heb tijdens een cursus of workshop, een meditatie, een wandeling of moet ik hulp vragen?’ Mijn ervaring is dat de actie ondernemen die ik nodig heb, me altijd inzichten geeft of verder helpt (= ontwikkel). Daarmee verdwijnt de weerstand en ga ik aan de slag.

 

“Wat ik nodig heb, gaat bij mij (bijna) altijd over zelfzorg.”

 

Dit patroon opschrijven en delen met jullie is een voorbeeld waarbij ik zelf de stappen ontdek-omarm-ontwikkel heb doorlopen! Want ik vind het best eng (=weerstand) en ik wil het ook zo vertellen dat jij als lezer er iets mee kunt of dat je er iets in herkent (= de lat hoog leggen voor mezelf).

Dus trap ik met open ogen in mijn valkuil en heb ik stress ervaren bij het schrijven van dit bericht. Maar het heeft het me ook weer nieuwe inzichten opgeleverd.

Herken jij jouw patronen?

 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.