De stress mindset

De stress mindset

“We zijn veel te bang gemaakt voor stress’ kopte de Volkskrant op 8 oktober. Het Volkskrant artikel gaat dieper in op het onderzoek van de Canadese stressonderzoeker Dr. Sonia Lupien. Zij vond het hoog tijd om de nadruk te gaan leggen op de gezónde kant van stress. Ze is oprichter en directeur van het Centre for Studies on Human Stress in Montreal. Het centrum draagt op een toegankelijke manier wetenschappelijke kennis over stress over aan een breed publiek. Wat ik voor het eerst in het artikel over Lupien voorbij zag komen, is de term: “stress mindset”. Dit betekent dat de manier hoe je denkt over stress, invloed heeft op hoe je hiermee omgaat.

Het onderzoek

Voor een onderzoek kregen twee groepen studenten verschillende boodschappen mee.

🧑‍🎓  Groep 1 kreeg te horen dat ze een examen zouden krijgen, dat het misschien stressvol zou zijn, maar ze dit nodig zouden hebben om beter te presteren.
👩🏻‍🎓  Groep 2 kreeg deze boodschap niet mee.

De eerste groep produceerde meer stresshormonen dan de tweede groep. Wie denk jij dat er het beste presteerde? Je verwacht het misschien niet, maar het was de eerste groep. De conclusie? Voor optimale prestaties heb je stress nodig. Sterker nog: voor optimale prestaties kan het stresshormoongehalte niet té hoog zijn.

“Stress is de motor die ervoor zorgt dat we dingen gedaan krijgen” 

Stress juist inzetten?

Ik vind de missie van Lupien fantastisch en haar conclusie uit het onderzoek volstrekt logisch. Je manier van denken kan ontzettend helpen om doelen te behalen of je door moeilijke situaties heen te loodsen. Daarover valt heel veel te leren in het boek van Carol S. Dweck, “Mindset, verander je manier van denken om je doelen te behalen”. Gezonde mensen die op deze manier werken om doelen te behalen, daar is niets mis mee. Alleen als dit mechanisme te lang en te zwaar belast wordt, ontstaan stressklachten. Dan moet je de teugels weer laten vieren en opladen.

Het zijn 2 kanten van dezelfde medaille:

➡️   Zonder stress kunnen we niet leven.
➡️.  Zonder voldoende herstel van geleverde inspanningen raakt dit fantastische systeem ontregeld.

Wees dus inderdaad niet bang voor stress. Stress is een fantastisch mechanisme. Het is de motor die ons gaande houdt. De aanjager om dingen voor elkaar te krijgen.

Gebruik het en zet er voldoende herstel tegenover.

 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.