Tijd voor bezinning, terwijl we op adem komen

Bezinning in de natuur

Het is 24 april.

Eerder deze week liet onze minister-president ons weten dat de ‘intelligente lockdown’ nog doorgaat, dat er nog te weinig ruimte is voor versoepeling van de regels. Kortgeleden leefden we in sneltreinvaart – het lijkt al een eeuwigheid geleden –, inmiddels is ons land voor een deel tot stilstand gekomen. En dat gaat dus nog even duren.

Dit artikel gaat er niet over wat ik hiervan vind; wat ik hiervan vind is niet zo belangrijk. Het gaat over hoe we het nadeel kunnen ombuigen in een voordeel. Kúnnen: want dat gebeurt niet zomaar.

Velen van ons -niet allen, dat realiseer ik me heel goed- hebben op dit moment letterlijk meer tijd. We besteden minder tijd buiten de deur aan alles waar we zo van houden: sport, muziek, hobby’s, concerten, een terrasje met vrienden, eten met familie, festivals, vakantie, erop uit. Je mag het zelf invullen.

Tegelijk zorgt de tijdgeest ervoor dat we stilstaan bij wat er is: we worden enigszins geforceerd teruggeworpen op onszelf. We krijgen tijd om bij dingen stil te staan waar we voorheen in de snelheid van het leven geen aandacht aan besteedden.

We hebben ineens tijd voor bezinning en reflectie. Maar hoe doe je dat: ‘bezinnen’ en ‘reflecteren’?

‘We hebben ineens tijd voor bezinning en reflectie. Maar hoe doe je dat: ‘bezinnen’ en ‘reflecteren’?’

Bezinning, hoe doe je dat?

Op tv keek ik naar een opname van ‘Floortje blijft hier’: ze we was in gesprek met voormalig boswachter Jurjen. Hij leert mensen weer in contact komen met de natuur of weer onderdeel te worden van de natuur. “Eigenlijk alles wat je nodig hebt kun je halen uit de natuur”, aldus Jurjen.

Wat deed Jurjen toen ‘corona zijn intrede deed’? Hij trok zich terug en liep het bos in voor meerdere dagen, gewapend met enkel een schapenvachtje, wollen dekentje en een notitieblokje. Niet eten, niet drinken, zonder tent en vuur. Hij wilde tot diepere antwoorden in zichzelf komen.

Hij merkte dat hij door heel veel lagen heen moest en vooral… heel veel los moest laten. Hij concludeerde dat hij twee kanten op kon. Hij kon in zichzelf keren en vast gaan zitten in negatieve gedachten als: ‘Ik wil dit niet, ik ben bang, ik wil naar huis, ik heb honger’. Wat hij deed is deze gedachten loslaten, allemaal laten gaan. Wat er vervolgens gebeurde was fantastisch: het lukte hem echt om zich helemaal open te stellen voor dat wat er is en de schoonheid daarvan te zien. Met stromende en bruisende energie tot gevolg!

“Wat wist je toen?”, vroeg Floortje hem. “Wat ik wist is dat ik gedragen ben. Dat ik gedragen word door de natuur, door de aarde. En dat alles gewoon doorgaat, ook in deze tijd. Als we in angst zijn, zijn we in een soort tunnelvisie, En als je voor een tijdje stil gaat zitten, gaat je blik weer open. Ook al ga je door een dal, het komt weer goed. Het gaat voorbij. Alles gaat altijd weer voorbij”.

“(…) Ook al ga je door een dal, het komt weer goed. Het gaat voorbij. Alles gaat altijd weer voorbij”. Jurjen

Bezinning, wat levert het op?

Dit vond ik een heel mooi voorbeeld van hoe bezinning kan werken. Eerlijk gezegd, heb ik het zelf nog nooit zó grondig aangepakt en ik denk ook niet dat het zo extreem hoeft.

Wat het ‘oplevert’? Bij het voorbeeld van Jurjen komt bij mij het woord ‘vertrouwen’ naar boven. Vertrouwen dat het goedkomt. Vertrouwen hebben is een basishouding die ervoor zorgt dat je aankan wat er op dit moment van je gevraagd wordt. En door je te focussen op het hier en nu, geef je minder ruimte aan de angst en onzekerheid van het ‘daar en straks’ of het ‘dat wat er al gebeurd is’.

Angst blokkeert. Angst zet vast. Angst geeft stress. Durf met liefde naar je angst te kijken en die er te laten zijn.

“Durf met liefde naar je angst te kijken en die er te laten zijn.”

Wat als je vast zit?

Het verhaal van Jurjen is een voorbeeld van bezinning. Bezinning kan ook hele andere dingen opleveren. Het sterke vertrouwen dat Jurjen heeft komt mede voort uit zijn diepe besef dat hij voor zichzelf en zijn naasten bezig is met de juiste dingen.

Misschien is dat bij jou heel anders. Misschien besef jij je bijvoorbeeld dat de door jou ingeslagen weg niet als de juiste voelt. Voel je je niet op je plek zitten. Weet je diep van binnen dat je het anders wilt, dat je in beweging moet komen. En dan kan de angst weer toeslaan, want dit is misschien voor jou een nare gedachte.

Je ziet er tegenop, je durft de stap niet te zetten. Nóg meer crisis, maar nu in jezelf!

Het beste wat je dan kan doen is hulp en steun zoeken. Iemand die je helpt je weer in contact te brengen met jezelf, met wie jij diep van binnen bent en wat jij leuk vindt om te doen. Daarmee neemt de stress af en geleidelijk ga je het perspectief zien.

“Het beste wat je dan kan doen is hulp en steun zoeken.”

De KernTalenten-methode is een prachtige methode om je heel snel bij jouw eigen kern, jouw essentie uit te laten komen. Wat er ook gebeurt, jouw innerlijke ‘zijn’ kan niets of niemand je afnemen. Je wordt gedragen door vertrouwen in jezelf, door zelfvertrouwen.

We leven in een pauzestand, we hebben tijd om op adem te komen en tegelijk gaat alles gewoon door. Een vruchtbare bodem voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Wil je de inspirerende aflevering van Floortje Blijft Hier eens rustig terug kijken? Kijk dan hier.

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.