Moet ik waar ik niet goed in ben uit de weg gaan?

‘Moet ik waar ik niet goed in ben uit de weg gaan?’

Deze vraag kreeg ik laatst van één van mijn cliënten. Deze vraag is niet met een simpele ja of nee te beantwoorden. Voor de beantwoording stel ik je drie vragen:

1. Wat is de reden dat je er niet goed in bent?

💭.   Heb je nog geen gelegenheid gehad om deze competentie te ontwikkelen?

Bijvoorbeeld omdat je nog jong bent of omdat je al lang in een functie werkt waar je deze competentie niet nodig hebt. Als de competentie aansluit bij een van jouw sterke KernTalenten, dan is het een competentie die je heel graag wilt leren.  Ga het niet uit de weg. Ga het doen! Deze competentie kan je gemakkelijk leren.

💭.   Heb je er geen behoefte aan om dit te doen?

Als je er geen behoefte aan hebt, dan is het ontwikkelen van de competentie (de vaardigheid) veel lastiger. Je vindt het niet leuk om ermee bezig te zijn. Hoogstwaarschijnlijk komt deze geringe behoefte overeen met een van jouw kleine KernTalenten (Kleine KernTalenten zijn KernTalenten die voor jou weinig betekenis hebben, die jij niet leuk vindt om uit te leven).

2. Heb je de competentie nodig om je doelen te realiseren?

Dan is het echt even door de zure appel heen bijten. Soms moet je een competentie inzetten, of je het leuk vindt of niet. Bijvoorbeeld; als je een studie volgt, dan zal je moeten doorzetten ook als ‘doorgaan tot het gaatje’ niet in jouw aard zit. Dit kost je energie, maar dit is de korte termijn pijn ten opzichte van het lange termijn resultaat. Waar je niet goed in bent uit de weg gaan, is dan geen optie.

3. Moet jij deze vaardigheden onder de knie krijgen of moet de vaardigheid in het team aanwezig zijn?

En moet iedereen het dan kunnen of kan dat misschien wel bij één verantwoordelijke belegd worden? (Te) Vaak wordt er in vacatures nog gezocht naar ‘het schaap met de 5 poten’ in een team. Dat is alleen niet realistisch. Waarom zou iedereen in even sterke mate over alle competenties moeten beschikken? In deze blog 👉  https://talentenexpert.nl/talentenexpert/jobcrafting-tool-voor-werkplezier/ heb ik een oefening beschreven om je takenpakket aan te passen. Zo kun je in overleg met je collega’s jouw werk weer passend krijgen.

Bepaalde competenties zijn uiteraard ‘harde functie-eisen’. Daar kun je gewoon niet omheen. Maar bij heel veel competenties geldt dit niet. Daarover valt dus te praten: wat past bij mij, wat past veel beter bij een collega? Wat kan ik anders doen, zodat ik andere vaardigheden in kan zetten om de taak goed uit te voeren? Waar kan ik specifieke leermomenten inlassen, zodat ik ook de gelegenheid heb om een competentie te ontwikkelen?

Dus hoe zit dat nu met dat antwoord?

➡️    Als een competentie niet aansluit bij jouw sterke KernTalenten, is het lastig om deze te ontwikkelen. Het kost je meer tijd en moeite dan wanneer deze wél aansluit bij jouw sterke KernTalenten.
➡️    Als je deze competentie niet perse nodig hebt, kan je deze beter uit de weg gaan. Het ontwikkelen en gebruiken van deze competentie kost namelijk te veel energie.
➡️.   Heb je de competentie wél nodig: zet je in om de competentie te ontwikkelen/ te versterken/ te gebruiken, maar realiseer je je dat dit energie kost. Het compenseren van deze energie kan je doen door je óók bezig te houden met dingen waar je energie van krijgt. Dat zorgt ervoor dat je goed in balans blijft.
➡️.   Sluit een competentie juist goed aan bij jouw sterke KernTalenten, dan mag je het ontwikkelen van deze competenties niét uit de weg gaan! Zin of geen zin! Dan geef je jezelf namelijk ook niet de gelegenheid om jouw potentieel volledig te ontwikkelen en te benutten! En dat is pas écht zonde.

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.