De belangrijkste verschillen tussen een beroepskeuzetest en KernTalentenanalyse
Ik krijg veel mensen bij me die op een kantelpunt staan in hun loopbaan. Velen van hen willen weten wat voor werk nu het beste bij hen past. Een beroepskeuzetest is dan vaak een eerste middel waar mensen naar grijpen/aan denken om richting te bepalen. Alleen… is dit wel voor elke situatie het juiste instrument? Het hangt ervan af waar je naar op zoek bent en in welke situatie je je bevindt. In deze blog vertel ik je wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de KernTalentenanalyse en een beroepskeuzetest.
1. (Niet) tot de kern komen
Met een KernTalentenanalyse gaan we samen terug naar jouw kindertijd. Waar speelde je graag mee? Wat waren je hobby’s? Kortom: waar werd je nu echt gelukkig van als kind? Waarom we zo ver terug gaan, is omdat je als kind van nature speelde of deed wat je leuk vond. Op deze manier krijg je inzicht in ‘de aard van je beestje’. Je identiteit dus. Daarnaast besteed ik ook altijd aandacht aan jouw missie, aan wat je wilt betekenen. Met deze 2 samen komen we tot de kern. Vanuit die kern gaan we jouw mogelijkheden verkennen. Een beroepskeuzetest gaat meteen naar de ‘wat’. Wat wil je gaan doen? Je komt dus niet tot de kern en slaat daarmee iets wezenlijks over. Je mist diepgang, omdat je ‘zijn’ niet aan bod komt. En daarmee mis je kansen en mogelijkheden die zich wel aandienen als je eerst naar de kern toegaat.
2. Quick fix is niet de oplossing
Naar een beroepskeuzetest ‘grijpen’ (ze zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar op internet) is als het ware wensen dat er een quick fix is voor je probleem: welk beroep kan ik gaan doen nu ik op dit kantelpunt sta in mijn leven? Maar direct vanuit jouw probleem naar de oplossing gaan, is ongeveer hetzelfde als ‘ik heb een lekkende kraan en moet dit effe ‘fixen’’. Je gaat kort door de bocht. Vaak is de quick fix niet de oplossing van jouw probleem en ben je teleurgesteld in het resultaat.
3. Gevoel versus ratio
Je hebt al een loopbaan afgelegd, je aangepast aan wat de omgeving van je vraagt, competenties ontwikkeld zonder dat je je hebt afgevraagd of je er echt behoefte aan hebt om te doen. Dit kost jou misschien energie, zonder dat je dit doorhebt. Hierdoor heb je keuzes gemaakt die misschien wel helemaal niet kloppen bij wat jij diep van binnen écht leuk vindt. Als je door de bril van ‘je huidige ik’ een beroepskeuzetest invult, heb je grote kans dat je beredeneerde antwoorden geeft die aansluiten bij je huidige status/ competenties/ rol etc. Je krijgt een uitkomst die wellicht tijdelijk goed voelt, maar op den duur toch energie zal kosten. Omdat het niet wezenlijk iets zal veranderen aan jouw energievreters. Met als gevolg dat je opnieuw in een situatie belandt waarin je je niet gelukkig voelt.
De KernTalentenanalyse begint met het uitzoeken wat je als kind leuk vond om te doen. De sprankelende ogen die ik zie bij het vertellen hierover, is het bewijs dat je helemaal terug bent in je kindertijd. Je spreekt je hart en emoties aan. Daar liggen de diepere antwoorden over jouw wezen, over wie je bent en wilt zijn.
4. Behoeften ontdekken en erkennen
Ondanks dat jij misschien op het punt staat om van baan te switchen, hoeft dit niet altijd de logische uitkomst te zijn. Het (h)erkennen van behoeftes uit jouw kindertijd kan ertoe leiden dat jij tijdens het coaching traject tot het inzicht komt dat je met een aantal aanpassingen, weer gelukkig kan worden in je huidige baan. Een switch blijkt dan misschien niet eens nodig.
Bij het besluit om een beroepskeuzetest te gaan doen heb jij, misschien onterecht, al gekozen om van baan te veranderen. Terwijl de oorzaak van jouw ontevredenheid over jouw werk misschien niet zit in de aard van het werk. Het gevaar is dan dat je binnen no time weer op een gelijksoortig, kritiek punt terecht komt.
5. Beperkt resultaat
Uit een beroepskeuzetest komt vaak een overzicht van een aantal specifieke beroepen met hooguit een ondersteunende alinea over waarom dit voor jou de beste keuzes zijn. Uit de KernTalentenanalyse krijg je veel bredere handvatten over jouw behoeftes, jouw energiegevers, op welke gebieden je gemakkelijk competenties kunt ontwikkelen en waarvoor je intrinsiek gemotiveerd bent. Dit geeft niet alleen informatie over wat voor werk bij je past, maar zal ook een uitwerking op jouw privéleven hebben. Omdat je bijvoorbeeld in je vrije tijd dingen gaat doen die écht bij je passen, waar jij behoefte aan hebt om in balans te blijven en plezier te beleven. Dit zijn de kaders en ankerpunten waarin jij uiteindelijk zelf, of samen met mij, op zoek gaat naar een baan of oplossing die passend is.
Wanneer gebruik je dan wat?
Dat de KernTalentenanalyse en een beroepskeuzetest twee verschillende instrumenten zijn, is duidelijk. Hiermee zeg ik niet dat een beroepskeuzetest nooit bruikbaar is. Wat het wel betekent, is dat je afhankelijk van jouw situatie, een passende keuze moet maken. Wil je gemakkelijk en snel informatie krijgen over welke banen een optie zouden zijn? Dan kan een beroepskeuzetest je antwoord geven. Wil jij echter een diepgaander keuze maken met impact, zowel in je werk als privé? Dan is een KernTalentenanalyse veel meer passend.
0 reacties