5 redenen waarom een KernTalentenanalyse voor iedereen een goed instrument is

5 redenen waarom een KernTalentenanalyse voor iedereen een goed instrument is

Ik krijg veel mensen voor mijn neus die bij mij komen als het eigenlijk te laat is. En daarmee bedoel ik mensen die al overspannen zijn, tegen een burn-out aanlopen of al een burn-out hebben. Het allerliefst wil je dit natuurlijk voor zijn. Als je mij al een tijdje volgt, dan verbaast het je niets dat ik iedereen met liefde een KernTalentenanalyse zou aanbevelen. Alleen, waarom is dit nu voor iedereen nuttig om te doen? In deze blog geef ik je 5 belangrijke redenen waarom dit voor iedereen een goed instrument is. Ook als het “gewoon goed” met je gaat.

1. Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt natuurlijk als een open deur, maar helaas trekken veel mensen toch te laat aan de bel: als de emmer al overstroomt. Stel jezelf eens de vragen:

👉  Word ik niet echt gelukkig van de dingen die ik doe?
👉  Word ik geleefd?
👉. Ben ik moe/ prikkelbaar/gemakkelijk van slag?
👉. Ervaar ik stress?
👉  Weet ik niet waarom ik me soms moe/ongelukkig voel?

Een “ja” als antwoord op deze vragen, betekent dat je een waarschuwing krijgt van je lichaam en geest. Dit begint vaak klein, maar hoe sterker ze worden, hoe meer energie deze je zullen kosten en dan is het voor je het weet te laat. Als je dus echt eens kritisch bent: zakt de moed je in de schoenen als je collega een extra vraag stelt? Ga je met tegenzin naar je werk in de ochtend? Neem dan eens contact met me op om te kijken waar het vandaan komt.

2. Meer zelfvertrouwen

En heb je daar nu geen last van? Dan zijn er nog tal van redenen waarom het toch zinvol is om een KernTalentenanalyse te doen. Door terug te gaan naar jouw kindertijd, leer je namelijk wat écht jouw energiegevers zijn. Daardoor leer je jezelf beter kennen, krijg je meer zelfinzicht en maak je bewustere keuzes. Dit levert op dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Zelfvertrouwen over wat er allemaal in je zit, wat je goed zal kunnen en wat je leuk vindt om te doen. Zelfvertrouwen om op je werk het gesprek aan te gaan om jouw taken beter te laten matchen met wie jij bent. Zelfvertrouwen waarmee je meer je authentieke zelf durft te laten zien en van hieruit durft te handelen. Door meer te gaan werken vanuit jouw talenten, ga je meer uit jezelf en meer uit je werk halen. Je komt werkelijk tot bloei. En wie wil dat nu niet?

3. Betere balans tussen ontspanning en inspanning

Naast leren over energiegevers, leer je wat je energie kost. Naast inspanning is ontspanning namelijk enorm belangrijk. Je moet namelijk je batterij weer volledig opladen om je daarna weer te kunnen inspannen. Daarvoor is het belangrijk om te weten hoe dat voor jou persoonlijk werkt. Wat jij het beste kunt doen om helemaal tot rust te komen. Heb je teveel stress? Dan werkt het eigenlijk hetzelfde als een telefoon. Ook als je deze niet gebruikt, lopen er op de achtergrond allerlei processen door die ervoor zorgen dat de batterij leeg raakt. Als jij het werk niet los kunt laten, ben je op de achtergrond steeds met van alles en nog wat bezig, dus raakt ook jouw batterij leger, terwijl je misschien verwacht dat hij aan het opladen is. Want je bent toch niet aan het werk? Daarom is het enorm belangrijk om te begrijpen hoe dit proces bij jou werkt. Een KernTalentenanalyse geeft je dit inzicht en daardoor rust om écht te ontspannen.

4. Duidelijke richting en visie

We verliezen – vaak ongemerkt – veel tijd aan zoekende zijn. Sommige mensen weten van kinds af aan al wat ze willen worden of waar ze vol voor gaan. Denk bijvoorbeeld aan topsporters. Maar velen van ons blijven lang in hun leven nog zoekende naar wat we willen of goed kunnen. Misschien herinner je je nog hoeveel tijd en energie het studiekeuzeproces jou kostte? Voor sommigen geldt dat het maken van keuzes altijd lastig zal zijn, omdat ze in veel verschillende dingen geïnteresseerd zijn. En dat is tegelijkertijd ook een talent dat je in kan zetten. Omdat je het heel leuk vindt om kennis op te doen uit verschillende vakgebieden en te blijven leren. Het is niet zo dat een KernTalentenanalyse jou precies gaat vertellen welk beroep jij moet gaan doen. Het is wél zo dat het je laat zien in welke richting je gemakkelijk competenties kunt ontwikkelen. Want competenties ontwikkelen die passen bij jouw sterke KernTalenten, gaat je heel gemakkelijk af. Dat vind je leuk om te doen en het geeft je energie. Als je dan ook nog ontdekt wat jou drijft, wat jouw missie is, en daar help ik je ook bij, weet je waar je jouw bijdrage aan wilt leveren, waar je je voor in wilt zetten. Dit alles geeft je duidelijke richting en visie. Je verliest minder energie aan “zoeken”. Dat kan echt voor iedereen enorm zinvol zijn.

5. Meer geluk en energie

Eigenlijk hangen de 5 redenen heel erg met elkaar samen. Doordat je jouw batterij beter oplaadt, door meer zelfvertrouwen en een duidelijke richting en visie , word je gelukkiger. Ondanks dat je misschien wel meer dingen doet, doe je waarschijnlijk meer dingen waar je energie van krijgt. Dus waar je diep van binnen blij van wordt. Je kunt nog meer ontwikkelen van het potentieel dat in jou besloten ligt. Dat is niet alleen van belang als het niet goed met je gaat, maar zeker ook als het wel goed met je gaat.

Tja ik wil bijna zeggen waar wacht je nog op! Interesse in een KernTalentenanalyse? Neem dan contact met me op!

 

 

Je las een blog van mij – Marianne Backx
Reageren mag altijd en delen ook.

Wat ook mag, is doorklikken naar de diensten op mijn website:

Mijn diensten:

  • Een volledig coachingstrajectUitermate effectief en succesvol voor mensen die kampen met burn-out of stress-gerelateerde klachten, bij loopbaanvragen, outplacement of als je het gevoel hebt vast te zitten in je werk of leven.
  • KerntalentenanalyseOm jezelf diepgaander te leren kennen en je eigen unieke talenten te ontdekken. Zo ontdek je concreet in welke richting je je werk of leven kunt of wilt ontwikkelen.
  • Coaching – Incidenteel en/of op regelmatige basis, zodat je blijft leven en werken vanuit wie jij wilt zijn en wat jij wilt betekenen of bijdragen.
    En verder:

Marianne wie?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.